Okonomiyaki...waaaat????
20:45wat is het? het is een Japanse pannenkoek. nu denk je lekker een pannenkoek. maar het zou niet Japans zijn als het niet gezond zou zijn. het merendeel van de pannenkoek bestaat uit kool.
Tijdens onze reis in Japan hebben we dit heerlijke gerecht geproefd en ik besloot om dit recept thuis op te zoeken en ook te maken.
je hebt 2 soorten okonomiyaki:
- Kansei/Osaka style: dit is alleen de pannenkoek. zie recept hieronder
- Hiroshima style: hierbij heb je nog noedels onder de pannenkoek. hiermee heb je zeker een goedgevulde maaltijd. Klik hier voor het recept Hiroshima style
hieronder het recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 160 gr zelfrijzende
bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 160ml koude
dashibouillon (Japanse bouillon)
- 80 gr vers
geraspte Yamaimo (Japanse wortelsoort) of een andere kleverige wortel
(beno) of mocht je dat ook niet vinden dan een courgette
- 500gr spitskool, in julienne
- 4 lente uitjes, in julienne
- 8 el tenkasu
(gefrituurd tempura deeg) of gefrituurde uisnippers
- 4 eieren
- 12 fijne sneetjes vers buikspek (niet gezouten of
gerookt)
Voor
de afwerking:
- okonomiyaki saus (de Japanse ketchup: klik hier voor het recept mocht je het niet
in de toko vinden)
- Japanse mayonaise
- aonori (zeewierpoeder) of nori vel in kleine stukjes
knippen
- katsuobushi (gedroogde bonitovlokken) deze is niet makkelijk te vinden,
het is lekker op het gerecht maar is geen must
Voorbereiden:
Meng
de bloem, het zout, de suiker en bakpoeder en zeef. Doe het bloemmengsel in
een grote schaal en voeg beetje bij beetje en onder voortdurend roeren de
dashibouillon en geraspte Yamaimo toe.
Dek
de kom af met een propere keukenhanddoek en laat 2 uur rusten in de koelkast.
Bereiden:
Giet
het deeg over in 4 kleinere kommetjes. Verdeel de spitskool, de tenkasu en de
lente-ui over de 4
kommetjes. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en breek hierin een ei. Roer
voorzichtig om.
Warm
de teppanyaki op tot 220°C. (Wie thuis geen teppanyaki heeft kan gewoon een
pannenkoekenpan gebruiken.) Doe een beetje olie op de teppanyaki en wrijf het
open.
Draai
de kommetjes om op de teppanyaki. Maak een pannenkoek van ongeveer 2cm dik en
15cm doorsnede. Pas op: duw de pannenkoek niet plat.
Beleg
elke pannenkoek met 3 plakjes spek. Laat ongeveer 6 minuten bakken, draai om
en bak de andere zijde nog 7 minuten verder.
Verlaag
de temperatuur van de teppanyaki naar 150°. Draai de pannenkoek nog eens om
en laat nog 3 minuten verder garen.
|
0 reacties